Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular

1. Psikolog kimdir?

Türkiye’de psikolog olmak için üniversitelerin Fen-Edebiyat Fakültelerinin 4 yıllık psikoloji bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Psikologlar 4 yıllık psikoloji eğitimleri süresince insanın bütün zihinsel, duygusal ve davranışsal süreçlerini bilimsel yöntemleri kullanarak inceler, bu süreçlerin nasıl gerçekleştiğine dair bilimsel araştırmalar yapar ve uzman olduğu alandaki bilgilerin uygulamasını yaparlar.

 

2. Uzman Psikolog kimdir?

Uzman psikolog, psikologların 4 yıllık lisans eğitimlerinden sonra ilgi duydukları ve çalışmak istedikleri alanda 2 yıllık yüksek lisans eğitimleri sonucu elde ettiği unvandır. Örneğin klinik, gelişim, endüstri, sosyal, deneysel alt alanları mevcuttur.

 

3. Uzman Klinik Psikolog kimdir?

Klinik psikoloji (uygulamalı psikoloji) ruh sağlığı ile ilgili akademik ve bilimsel araştırmalar yapan, danışanların problemleri tespit edildikten sonra uygun metot ve tekniklerle mücadele etme becerileri üzerinde çalışan, bireyin ruh sağlığı ile ilgili bilgi veren yardımcı kaynakları (Psikolojik Testler) etkin olarak kullanan geniş kapsamlı bir uzmanlık dalıdır. Bu uzmanlar, halk arasındaki psikolog düşüncesine en uygun düşen grubu oluştururlar.

 

4. Psikolog mu Psikiyatrist mi?

Birçok kişi bir psikolog ile psikiyatr unvanlarını birbiriyle karıştırabilir. İki meslek arasındaki en temel fark psikiyatrlar tıp fakültesi eğitiminden sonra uzmanlık eğitimi alırlar ve uzman doktor olarak mesleklerini icra ederler. Klinik Psikolog ise lisans eğitiminden sonra yüksek lisans eğitimini tamamlar ve uzman klinik psikolog olarak mesleklerini icra ederler.

 

5. Psikolog ilaç yazar mı?

Psikologlar tıp eğitimi almamışlardır. İlaç yazmak, ilaç önermek, ilaç dozuna müdahale gibi tıbbi hiçbir müdahalede bulunamazlar. İlaç kullanımı ve değişiklikleri ile ilgili konular psikiyatristlerin uzmanlık alanlarına girer.

 

6. Hangi durumlarda ve ne zaman Psikoloğa gidilmeli?

Bilinen ruh sağlığı bozukluklarının haricinde; günlük hayatta, iş ve eğitim hayatında olumsuz durumlar olduğunda, aile, çift ve evlilik sorunlarında, özgüven problemlerinde, zor kararlar alma öncesinde, kayıp ve yas sonrasında da psikolojik yardım almak hayat kalitesini artırmaktadır. Bunlara ek olarak, uyku düzensizliklerinde, beslenme problemlerinde genel olarak hayatın normal akışını aksatan problemler yaşandığında psikolojik destek alınması gerekir. Sadece problemler ortaya çıktığında değil, problemler henüz ortaya çıkmadan önleyici olması açısından psikolojik yardım alınması önerilir. Ayrıca gün geçtikçe insanların gerek yaşam koşulları gerekse toplumsal değişimler sebebiyle kendi kişisel gelişimini doğru yönlendirebilmek adına psikolojik destek almaktadırlar.

 

7. Online Terapi nedir?

Günümüzde web terapi, internet üzerinden terapi, e-terapi, online terapi gibi isimlerle de adlandırılan "Online Psikolojik Danışmanlık", seanslarının internet üzerinden görüntülü veya telefon görüşmeleri şeklinde gerçekleştirilen alternatif bir yöntemidir.

 

8. Online Psikolojik Danışmanlığın avantajları nelerdir?

Özellikle yoğun iş temposunda çalışan bireyler açısından ve gün içerisinde zaman bulamayan bireylerin ihtiyaçlarına cevap verebilen bir yöntemdir. Zaman ve mekân kısıtlaması olmadığı için dünyanın herhangi bir yerine gittiğiniz tatilden bile terapistinize rahatça ulaşabileceğiniz bir platformdur. 

 

9. Online Psikolojik Danışmanlığın dezavantajları nelerdir?

Online danışmanlık her ne kadar yararı olsa da her konuda etkili değildir ve etik açıdan uygun değildir. 18 yaş altı bireylerde, intihar düşüncesi olanlarda, madde bağımlılarında, ağır ruhsal bozukluklar da online destek hem yetersiz kalmakta hem de uygun olmamaktadır.

 

10. Online Psikolojik destek almak zor mudur?

Görüşmeler Skype programı üzerinden görüntülü olarak veya telefon görüşmesi şeklinde yapılmaktadır. Görüşme yapabilmek için ihtiyacınız olan görüntülü görüşme yapabileceğiniz internet bağlantısı olan bir bilgisayar veya telefon yeterlidir.